Jules Verne - Jorden runt på 80 dagar

Jorden runt på 80 dagar – Orginal titel: Le tour du monde en quatre-vingts jours kom ut 1873. Jules Verne grundade alla sina böcker på dåtidens vetenskap också Jorden runt på 80 dagar. 80 dagar låter som en lång tid eftersom vi kan flyga runt jorden på 2-3 dagar men 1872 så var 80 dagar en rimlig siffra och det ansågs vara en tid som det krävdes ganska mycket att klara. Det var en tid som nya järnvägs linjer sett dagens på många platser på jorden både i USA och över Suez Kanalen. Nya snabbar skepp trafikerade haven.

I London slår den äkta engelske gentlemannen och Reformklubbmedlemmen Phileas Fogg vad om att han kan resa jorden runt på 80 dagar (något traditionellt fullkomligt otänkbart på den tiden, även om det dykt upp artiklar och annonser om att det skulle gå, vilket Fogg läst), efter att ha provocerats lätt av övriga klubbmedlemmar. Han tar med sig sin nytillträdde betjänt Jean Passepartout, och de möter många spännande saker på vägen. De har med sig en hel del pengar, och det behövs, eftersom många faror och oförutsedda händelser väntar dem. Passepartouts nyfikenhet och oförsiktighet är ofta källan till dessa, men det visar sig faktiskt att fransmannen är bokens stora hjälte. Samtidigt misstänks Fogg för att ha rånat Bank of England på 55 000 pund före avresan, och jagas av en engelsk detektiv, som heter Fix. Problemet är dock att han måste ha en arresteringsorder och till och kan bara arrestera Fogg på engelsk mark.Därför får detektiven ha god min och vänta tills sällskapet når Liverpool. Givetvis är den engelske gentlemannen ingen skurk, vilket så småningom reds ut. Efter att på grund av arresteringen ha missat tåget från Liverpool till London tror sig Fogg även ha missat möjligheten att vinna vadet, men i sista stund kommer Passepartout på att som de rest österut runt jorden, och allt eftersom förlorat 24 timmar genom bytet av tidszoner, har de i själva verket bara använt 79 dagar för resan, och därmed kan Fogg med andan i halsen träda in på sin klubb precis i tid för att ha klarat uppgiften.

Romanen var viktig för Jules Verne i det att den ekonomiskt fick honom på fötter igen, efter att han blivit i det närmaste ruinerad av det fransk-tyska kriget 1870–1871. Den har senare blivit klassad som en av hans allra främsta framgångar. Han fick idén till den när han under en promenad såg reklam för ett resebolag, som hävdade att man hos dem kunde resa jorden runt på tre månader (d.v.s. 89–92 dagar) En amerikansk kvinna, Nellie Bly gjorde några år senare, 1889, en sådan resa på riktigt. Den tog 72 dagar, och gav mycket uppmärksamhet. Hon skrev en bok om resan som sålde bra. Året efter gjorde George Francis Train en resa jorden runt på 67 dagar.

Michael Palin gjorde 1988–89 en resedokumentär för BBC med samma titel, där han genomförde i stort sett samma resa med bara sådana kommunikationsmedel som fanns till buds på Foggs tid, och visade därmed att inte ens med BBC:s hela organisation bakom sig var företaget så särskilt mycket lättare än det hade varit på 1800-talet. Han hade ett kamerateam med sig som snarare var i vägen, problem med gränspassager, tillstånd m.m


Artiklar