Berättelsens betydelse

I denna text tänker jag inte att skriva om en specifik bok utan ge en bild av litteraturens betydelse för resandet.

Människor har i alla tider rest och i alla kulturer har berättelsen varit en central del för att hålla ihop samhället. Under stenåldern berättade jägarna om sina äventyr i skogarna eller på haven för sina stamfränder. Man berättade inte för att fördriva tiden utan det var en del av barnens utbildning att bli jägare. Genom berättelserna las erfarenhet till erfarenhet. Precis som nu lyssnade åhörarna mer koncentrerat om berättaren hade gåvan att måla bilder med ord. En skicklig berättare fick bland såväl nomadfolk och senare bönder en speciell plats i gruppen.

Vi ser detsamma i dagens samhälle. Böcker, radio, teve har en viktig plats människors liv. Som vårt samhälle har utvecklats har vi fler berättelser att ta ställning till än i någon generation tidigare haft men vår generation får historierna berättade i en bok, en cdskiva, genom en teve. Idag kan vi spara berättelserna och därför behöver vi inte komma ihåg dem för våra efterkommer. Vi sitter inte ner talar kring lägerelden utan vi sparar allt på en dator, en skiva. Det har sina fördelar men också sina nackdelar. Vi använder inte vårt minne på samma sätt.

Ett exempel är om du sparar en sida, låt säga subtopiaslot.nu bland dina bokmärken på datorn är det inte säkert att du kommer att minnas denna adress exakt eftersom du vet att finns någonstans där du kan hitta den, detsamma gäller för en sajt som bingobrickor.eu. Du kanske har placerat den under rubriken för spelrecensioner – bingo och därför är det heller ingen mening för dig att minnas. Det vi tidigare gjorde i våra huvuden gör vi nu i datorn. Om det är bra eller dåligt vet jag inte men jag tror att det kan bidra till att vi inte använder en viktig del av vår hjärnkapacitet.


Artiklar